Чиа

Чиа, семената на южноамериканското растение Salvia hispanica L, от векове е хвалена като много ценна храна. Вярва се, че е била една от основните храни на ацтеките и е препоръчвана като средство за подсилване на умствената проницателност, за физическа издръжливост и общо добро здраве. И днес чиа продължава да е съществена част от местната кухня на южно Мексико и Гватемала, от където произлиза.

Отличителният принос на семената на чиа към храненето са големите количества мастни киселини омега-3 и -6 в съотношение, което се счита от учените за най-доброто. Тези есенциални вещества – които тялото не може да произвежда самò – се съдържат в чиа наред с полезни протеини, витамини, минерали и антиоксиданти: витамини A, B1,2,3,6 и 8, плюс витамин E. Освен това калций, калий, желязо, магнезий, фосфор и цинк.

Чиа е древна и натурална храна, идеална като допълнение към храненето, ограничено от тежките условия на съвременния живот.

Ползите от чиа за здравето включват:

Сполучливата комбинация на чиа (мастните киселини омега-3 и омега-6) има няколко основни ползи за хората.

•    омега-3 и омега-6 в благоприятно съотношение подсилват доброто състояние на неврологичните клетки и подобряват химическата комуникация. От това зависи състоянието и на способността за концентрация, и емоционалната стабилност. По тази причина чиа се асоциира с намаляване на симптомите у хора, страдащи от депресия.
•    тези мастни киселини са важни и за поддържането на кръвта в добро състояние. Те спомагат за регулирането на кръвното налягане, за забавяне на сърдечния ритъм и за намаляване на разпространението на артериосклерозата (втвърдяване на артериите) и риска от инфаркт. Консумиращите чиа споделят, че имунните им реакции са се подобрили.
•    фибрите на тези мастни киселини лесно поемат вода. Това помага да се регулира освобождаването на въглехидрати от храната и по този начин да се подобри регулирането на нивото на кръвната захар. Хората, страдащи от хипогликемия и диабет - при които варирането на нивото на кръвната захар може да причини сериозни проблеми, може да имат голяма полза от това.

Чиа може да се похвали и с 9 % висококачествен протеин, много важен за растежа и възстановяването на тъкани след физически натоварвания. Съдържащите се витамини B са необходими на младите и активните хора заради ролята им при правилното метаболизиране на въглехидрати и аминокиселини. Витамин E, който се намира в чиа, е нужен за доброто състояние на сърцето и предпазване от множество заболявания.

Минералите, съдържани в чиа, също не са за пренебрегване. Необходимият за правилното функциониране на мускулите магнезий. Kалций и фосфор – и двата са важни за правилния растеж и поддръжка на костите, зъбите и нервната система. Освен това чиа ни снабдява и с важните елементи цинк, желязо, мед и калий. Чиа от Rainforest Foods се отглежда в малки ферми в централно Мексико, където се сее в полето през юни. Реколтата се прибира през ноември след дълъг вегетационен период, през който се формира богатото й хранително съдържание. Събраните семена бързо се почистват, пречистват и пакетират във фабриката на кооператива, намираща се в района на отглеждане.