Ечемичени стръкове

Ечемикът се използва от човека от хиляди години. Още древните египтяни, римляни и викинги са го използвали, а през 1493г. Колумб го пренася в Америките. През 20-ти век е направено откритието, че листната част на младия стрък служи като as a изключително пълноценна храна, защото носи множество ползи на всички, които я консумират.

Ечемикът, или Hordeum, е житно растение с много диви и култивирани сортове. Ечемичените стръкове, които познаваме ние, са котиледоните (новоизникналите листни стръкове) на Hordeum vulgare – ечемикът с най-голямо разпространение в земеделието. Много от ползите от ечемичените стръкове се дължат на съдържанието им на хлорофил. Това е веществото, което прави тревата зелена. Като важна част от фотосинтезата, хлорофилът е в основата на живота на всички растения. Освен това, хлорофилът има много подобна структура с хемоглобина в кръвта. Основни съставки на ечемичените стръкове са протеин, витамини и минерали. Протеините в ечемичените стръкове съдържа 18 от 22-те аминокиселини, включително всичките осем незаменими аминокиселини, които тялото не може да създаде самò. Затова ечемичените стръкове са отличен източник на протеини за веганите, които често ги пропускат в храненето си. Ечемичените стръкове са богати също на витамини - 30 пъти повече B1 от кравето мляко, плюс B2, B6, големи количества B12 и изобилие от витамин C.

Ечемичените стръкове са отличен естествен източник на минерали като калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор и калий. Тъй като осигурява и значително количество фолиева киселина (витамин В9), пантотенова киселина (витамин В5), каротиноиди (включително бета-каротин) и органичен натрий, не е изненадващо, че го наричат суперхрана.

Ечемичените стръкове са полезни за здравето, защото:

•    се борят с бактериите и предпазват от инфекции
•    имат сходна структура с хемоглобина и може да помогнат при възстановяване от анемия
•    намаляват проблемите с кръвната захар и може да помогнат при диабет и za отслабване
•    неутрализират токсините в тялото, затова са много ефикасен елемент в детоксикиращите програми
•    помагат за прочистване на черния дроб

Хората, които консумират ечемичени стръкове редовно, са забелязали благотворния им ефект. Научните изследвания за момента изостават от нещата, които хората откриват  самостоятелно. Разбира се, преувеличените твърдения трябва да се приемат с особено внимание, но внушителният списък с болести, които показват подобрение, когато хората прибавят ечемичени стръкове към храната си, си заслужава да се вземе предвид, ако страдате от някое от следните заболявания:

•    Артрит
•    Астма
•    Възпаления и болки, причинени от възпаление
•    Завишено ниво на LDL-холестерол („лошият” холестерол)
•    Мигрена
•    Проблеми с кръвната захар, включително хипогликемия и диабет
•    Рак
•    Стомашно-чревни проблеми
•    Тромбоза
•    Умора и изтощение

Ечемичените стръкове на Rainforest Foods се получават от био ферма в Кентърбъри, Нова Зеландия. Целият процес на производство е био сертифициран и запазва голяма част от  първоначалната хранителна стойност на растенията.

За допълнителни статии за ечемичените стръкове посетете нашия блог.