Каму каму

Каму каму е червеникавото плодче на дърво от амазонските джунгли и в момента е обявено за източника, съдържащ най-много естествен витамин C на Земята. Това ценно вещество е подсилено с малък арсенал от фитохимикали, които му помагат да се превърне в много стабилизиращо допълнение към храната.

Храстовидното дърво Myrciaria dubia расте около водни басейни в района на Амазонка. То е достатъчно гъвкаво да оцелява и в други субтропически области и сега започва да се култивира и на други места. Макар плодчетата да са червеникави отвън, средата им е жълта и е онази част от плода, която се цени най-много заради хранителните й качества. Дори сурово каму каму се използва по-скоро като допълнение към други храни, а не толкова като самостоятелен плод. Тъй като са доста кисела храна, плодът им е по-скоро горчив. Хората в районите, където растат, ги използват като добавка към напитки, сладка и сладолед.

Ползите от каму каму за здравето включват:

Каму каму едва наскоро се появи като суперзвезда в храненето, а вече е обект на много изследвания по отношение на качествата му като храна. Обединяващото заключение на ранниете изследвания показва, че плодовете имат огромен потенциал, благодарение на комбинацията от бионаличен витамин C и поддържащите фитонутриенти (растителни съставки с благотворен ефект върху организма), които съдържа. Витамин C е едно от абсолютно необходимите вещества в човешкото хранене. Нуждаем се от него за изграждането и поддържането на здрави кожа, нерви, мускули и кости. Още през 18-ти век са провеждани експерименти за причините, предизвикващи скорбут и е установено, че това е недостигът на аскорбинова киселина (витамин C). Оттогава е и всепризнатият факт в диетологията, че трябва да го включваме в храната си.

Витамин C се намира в пресните плодове и зеленчуци, но съвременният човек рядко консумира достатъчно количество, за да задоволи напълно нуждите си. Добавките на витамин C се срещат често, но обикновено съдържат синтетичен продукт. Въпреки че може и да са полезни, много по-добре е да се консумира по-естествен вариант, който съдържа и подсилващите го фитонутриенти. Те подсилват и подхранват различните системи в организма и помагат витамин C да се усвои по-ефикасно. В каму каму наличните фитонутриенти включват незаменимите аминокиселини валин и левцин, антиоксидантни антогени и елагова киселина, подсилващи здравето флаваноли, стабилизиращ кръвната захар миртилин и противогъбичната танинова киселина.

Макар научните изследвания едва сега да започват да потвърждават това, защитниците на каму каму вече ги обявиха за ефикасен антиоксидант и храна с противовъзпалителни, антисептични и антивирусни свойства. Признати са за стабилизатор на човешкия организъм, който помага на собствените защитни системи на телата ни да подобрят максимално устойчивостта си на болести и да ускоряват оздравяването.