Хлорела

Хлорела са едноклетъчни, синьо-зелени водорасли, известни с богатото си съдържание на хранителни вещества, със свойството си да подсилват детоксикацията на организма и с важната си роля на пълноценна храна. Тя е една от най-добрите суперхрани в света и осигурява на тялото много от хранителните вещества, необходими за поддържането на добро здраве. Множеството протеини, въглехидрати и витамини, които се съдържат в хлорела, я правят много полезна храна за вегетарианци и вегани. Хлорела е също средство за подсилване на детоксикацията и следващото я поддържане на пречистеното тяло в добро здраве.

Хлорелата на Rainforest Foods е от вида Chlorella vulgaris. Тя има няколко основни предимства, особено свойството й да подпомага значително детоксикацията на организма. Хлорела се свързва с токсичните вещества, които поемаме докато се храним, пием или дишаме, и ги извежда от тялото чрез отделянето. От друга страна е способна да разпознае ценните за организма хранителни вещества и да ги остави на мястото им.

В клетките на хлорела се намира фактор на растежа на хлорела (Chlorella Growth Factor или CGF) – мощен имуностимулатор, който подсилва естествената защита на тялото срещу вируси и рак и ускорява зарастването на увредени тъкани. CGF е изграден основно от производни на нуклеиновата киселина като РНК и ДНК, които регулират растежа, възпроизвеждането и възстановяването на клетки.

В допълнение към детоксикиращото си действие, хлорела също така снабдява организма с множество ценни хранителни вещества – витамини A, C, E и K комплекс. Тя осигурява и повечето от витамините от група В, включително фолиева киселина. Фолиевата киселина е известна като особено желана добавка за бременни жени, тъй като подпомага правилното развитие на ембриона. Хлорела е ценен източник на протеини с бавно освобождаване и на важни минерали като желязо, калций, калий, магнезий, фосфор и хлорофил.

Ролята на хлорела като средство за подпомагане на храносмилането се възхвалява по-малко, но не е по-маловажна. Благодарение на ензимите пепсин и хлорофилаза, които съдържа, тя благоприятства за развитието на полезна чревна флора, която подобрява усвояването на храната и отстраняването на отпадъците. Това качество да подсилва правилното преработване на храната, докато снабдява тялото с ценни хранителни вещества, допълнително подпомага имунната система. Малко храни могат да се мерят с хлорела по отношение на оптимизирането на човешкия организъм.

Ползите от хлорела за здравето включват:

•    помага за правилното функциониране на стомашно-чревната система, предпаза от и подпомага възстановяването от язви, колит, болест на Крон и дивертикулоза
•    подсилва имунната система и съдейства за производството от организма на предпазващи от инфекции интерферони
•    подпомага контролирането на холестерола
•    спомага за оптимизирането на сърдечната дейност
•    спомага за нормализирането на кръвната захар
•    участва в поддържането на здрави мускули и костна структура

Хлорела има здрава клетъчна стена. Това качество помага при детоксикацията, защото клетката се свързва с множество токсини и така съдейства на тялото да ги отдели. Все пак, клетъчната стена действа и като бариера и намалява количеството на хранителните вещества, съдържащи се в хлорела, които могат да се ползват от организма. Клетъчната стена на хлорела в продуктите на Rainforest Foods е разбита чрез процес на впръскване с голяма сила, който запазва хранителната цялостност на веществата в микроводораслото. Това означава, че хранителните вещества в клетките на хлорела са и достъпни (благодарение на разбитите клетъчни стени), и със запазени качества.

За допълнителни статии за хлорела посетете нашия блог.