Коноп

Cannibis sativa се сдоби с лоша слава през 20-ти век като източник на най-известния мек наркотик в света. Иначе, векове наред по-малко упойващите видове на конопа са ни давали полезни продукти като платното и въжето, благодарение на влакнестите им стъбла. Сега конопените семена (отново не в психоактивна форма) се превръщат в хранителна сензация като източник на много важни фитонутриенти – растителни съставки с благотворен ефект върху организма – и лесно усвоими протеини.

Всъщност конопът е една от малкото храни, които осигуряват всичките аминокиселини, които трябва да си набавяме с храната, включително и незаменимите – аминокиселините, които тялото не може да създаде самò. Конопът е и много ефикасен антиоксидант и съдържа значително количество минерали и витамини.

Конопът съдържа мастни киселини омега-3 и омега-6 в идеалното съотношение, носещо максимална полза от храната. Съвременните храни, които съдържат това съотношение, все повече се произвеждат със съотношението, изкривено в полза на омега-6. Това в момента става повод за безпокойство на диетолозите.

Ползите от конопа за здравето включват:

Сполучливата комбинация на конопа (мастните киселини омега-3 и омега-6) има няколко основни ползи за хората.

•    омега-3 и омега-6 в благоприятно съотношение подсилват доброто състояние на неврологичните клетки и подобряват химическата комуникация. От това зависи състоянието и на способността за концентрация, и емоционалната стабилност. По тази причина конопът се асоциира с намаляване на симптомите у хора, страдащи от депресия.
•    тези мастни киселини са важни и за поддържането на кръвта в добро състояние. Те спомагат за регулирането на кръвното налягане, за забавяне на сърдечния ритъм и за намаляване на разпространението на артериосклерозата (втвърдяване на артериите) и риска от инфаркт. Консумиращите коноп споделят, че имунните им реакции са се подобрили.
•    фибрите на тези мастни киселини лесно поемат вода. Това помага да се регулира освобождаването на въглехидрати от храната и по този начин да се подобри регулирането на нивото на кръвната захар. Хората, страдащи от хипогликемия и диабет - при които варирането на нивото на кръвната захар може да причини сериозни проблеми, може да имат голяма полза от това.
•    конопът съдържа всички мастни киселини, които са по същество гориво за различните системи и органи в тялото ни. Включително и незаменимите мастни киселини – като линолова и алфа-линоленова киселина – които тялото не може да произведе самò чрез процеса на храносмилане.

Аминокиселините са нужни на организма, за да може да трансформира хранителните вещества, които консумираме, в енергия. Конопът съдържа доста от тях, включително няколко от незаменимите аминокиселини. Протеините в конопа са кълбовидните растителни протеини едестин и албумин. Те се усвояват лесно от човека и поддържат имунната система в добро състояние. Струва си да се отбележи, че единственото, което липсва в конопа, са олигозахариди – трипсин инхибитори – които могат да потиснат усвояването на протеините. Достъпността на протеини на конопа е една от причините да става все по-популярен сред спортисти и хора, водещи активен живот. Около 50% от масата на конопа е всъщност протеин.

Конопът е чудесен източник на хлорофил. Това е веществото, което прави тревата зелена. Като важна част от фотосинтезата, хлорофилът е в основата на живота на всички растения. Освен това, хлорофилът има много подобна структура с хемоглобина в кръвта и спомага за правилното кръвотворене, грижи се за доброто състояние и правилно функциониране на кръвта. Конопът ни снабдява и с множество витамини и минерали - желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк и мед. Съдържа и хранителни фибри. Конопът е подходящ и за хора с непоносимост към лактоза и глутен, както и за диабетици.