Мака

Растящата високо в перуанските Анди мака е кореноплодно растение, известно със свойствата си да увеличава силата, издръжливостта и дори либидото. Понякога я наричат “суперхраната от Андите”, заради способността й да помага за изграждането на отслабналата имунна система и да увеличава енергията и издръжливостта. Наричат я и “перуански жен-шен”, благодарение на отзивите за положително влияние върху силата и сексуалната функция. Тя съдържа множество хранителни вещества и се харесва много от клиенти на всякаква възраст, включително и спортисти при тренировка.

Мака, или Lepidium meyenii, е кореноплодно растение, което води произхода си от областите с голяма надморска височина в перуанските Анди. Повече от 2000 години тя е важна част от местната диета в Перу и Боливия. В Перу мака се готви наравно с други зеленчуци. Почти всяка част на растението се използва. Корените се варят на сладка течност или каша и прави се бира от тях, а листата често се ядат сурови. По време на испанската колонизация мака била толкова ценена, че я използвали като разменна монета. Според легендите инките я употребявали за увеличаване на силата преди битка. Мака от Rainforest Foods е продукт на био земеделие от Перу и се отглежда на височина над 4000м.

Мака има високо хранително съдържание. Обикновено съдържа 10% протеини, 60% въглехидрати и 9% фибри. В нея има и висока концентрация на важни минерали, а именно селен, калций, магнезий и желязо. Коренът на младото растение съдържа много естествени фитохимикали. Мака съдържа и олеинови и линолови мастни киселини, които са незаменими за организма. Много спортисти използват мака заради свойствата й да увеличава силата и издръжливостта. Тя е и обичаен заместител на кафето, понеже дава енергиен тласък без кофеин.

Ползите от мака за здравето включват:

Мака е адаптоген – вещество, което повишава капацитета на тялото да си помага самò. Тя спомага за подсилване на имунната система. Мака подсилва също ендокринната система – мрежата от жлези, която направлява организма чрез секреция на хормони. Така може да се намалят хормоналните дисфункции по време на менопауза и андропауза, а балансирането на надбъбречните жлези намалява изтощението и умората. Либидото и сексуалната активност също се влияят добре от мака.

•    мака помага при възстановяване от анемия, защото дава на тялото възможност да усвоява по-добре желязо
•    може да ускори зарастването на рани
•    осигурява много и лесно усвоим калций, за заздравяване на костите и зъбите и предпазване от остеопороза
•    богата е на мастни киселини, които имат антисептично и противогъбично действие и помагат на тялото да става по-устойчиво на инфекции и болести
•    високото съдържание на фибри има очевидни ползи за храносмилателната система, включително и намаляването на вероятността от заболяване от рак на дебелото черво
•    предпазва от уврежданията, причинявани от свободните радикали и предотвратява преждевременното стареене
•    отразява се добре на кожата
•    предполага се, че подобрява паметта и способността за учене

Като богат източник на протеини мака е полезна и за спортисти и хора на фитнес режим. Нейните протеини се усвояват лесно от организма, а това му помага да функционира добре по време на цикъла на „натоварване и възстановяване”, когато се развиват сила и ловкост при тренировките. Това свойство на мака се комбинира с останалите й положителни качества и създава суперхрана, която е полезна за целия организъм. Функциониращият на върха на капацитета си човек се изморява по-малко, по-малко е стресиран, физически е по-подвижен и е по-щастлив.

Мака от Rainforest Foods е носител на платинена награда за Най-добра био суперхрана на прах, при наградите Janey Loves през 2011г. "Нашият дегустатор приемаше тази суперхрана като вкусна напитка, тя има сертификат за био от Soil Association," казват те. "Мака помага за сила, издръжливост и либидо".

За допълнителни статии за мака посетете нашия блог.