Маки бери

Маки бери е едно от терапевтичните чудеса на природата. Тези плодчета от векове са основна част от културата на индианците мапуче от Патагония – участват в храната, лечебните практики и церемониите им. От това хората имат само полза, тъй като тези чудни плодове са много богати на важни витамини, хранителни фибри, протеини, въглехидрати, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Маки, или Aristotelia chilensis, е диворастящо дърво от Патагония (Южна Америка). Пурпурните му плодове се тачат много от местните индианци мапуче, които ги използват за храна и лекарство. Считат ги за свещени заради силата, която показват и при двата вида функции.

Маки се берат от индианците мапуче по традиционен, устойчив метод. Те брулят гъвкавите клони на дървото и събират плодовете, а после поставят падналите листа и вейки на земята под дървото за наторяване. Маки от Rainforest Foods се берат по този начин от мапуче. Нашите доставчици ръководят програма за социално инвестиране, която осигурява образование на индианците и помага за запазването на лечителския опит на местните жители. Доставчиците ни имат и био сертификат. Не се използват никакви хербициди и пестициди при грижите и отглежданетона нашите маки бери, които растат в район, отдалечен от индустриалните и градски източници на замърсяване. Маки бери от Rainforest Foods е натурално чист продукт.

Маки заслужава напълно името „суперхрана”. Тези плодове са ефикасен източник на протеини, витамини, минерали и фибри. Имат една от най-високите сред всички плодове антиоксидантни стойности, измерени по ORAC (oxygen radical absorbance capacity - способност за усвояване на кислородни радикали), а също и най-широкия спектър на антиоксидантна защита, измерван чрез стойности Total ORAC (общ ORAC). В маки бери има огромна концентрация на антоцианини, по-специално делфинидин, както и полифеноли. Науката постоянно прави открития относно съдържащите се в маки съединения и техните значителни противовъзпалителни свойства.

Ползите от маки бери за здравето включват:

•    те са много силен антиоксидант и така помагат да се предпазваме от огромен брой заболявания, за които се смята, че се причиняват от окисление от свободни радикали – включително сърдечни болести, рак, артрит и преждевременно стареене
•    подсилват сърдечно-съдовата система
•    възпрепятстват окислението на LDL –холестерола, което често води до атеросклероза
•    поддържат добро нивото на кръвната захар
•    помагат за контролирането на проинфламаторните цитокини и ензимите, които причиняват възпаления
•    имат термогенно действие (увеличават телесната топлина чрез стимулиране на метаболизма) и може да са ефикасни за отслабване

Тъй като пренасянето на пресни плодове от единия край на света до другия е хем непрактично, хем пагубно за околната среда, Rainforest Foods ви представя най-доброто възможно решение – маки бери във вид на свежо замразен и изсушен прах. Това означава скоростно замразяване на смачканите плодове, след това те се затоплят, за да се изпари замръзналата вода в плодовете. Така се запазва във възможно най-голяма степен хранителната стойност на пресните плодове в преносим, удобен и отговорен към околната среда вид.

За допълнителни статии за маки бери посетете нашия блог.