Пшенични стръкове

Пшеничните стръкове са една от най-ефективните добавки от средствата за естествено здравеопазване, защото лекуват, алкализират, детоксикират и енергизират нашето тяло. Богати са на хранителни вещества, включително важни витамини, минерали, ензими, фитонутриенти (растителни съставки с благотворен ефект върху организма) и всичките незаменими аминокиселини.  Съдържат също и хлорофил, който е мощен антиоксидант и има естествено детоксикиращо действие, тъй като помага за пречистването на кръвта и възстановяването на черния дроб.

Пшеничните стръкове са листната част на много младо пшеничено растение (Triticum aestivum). Макар пшеницата да се е ползвала като зърнена култура от хилядолетия,  растението във фаза котиледони, или млади стръкчета, започва да се консумира от хората едва през 30-те години на ХХ век, когато се провеждат селскостопански изследвания относно ефективността му като хранителна добавка. Има все повече доказателства в подкрепа на ползите от консумирането на пшенични стръкове – ползи, които се простират от подобрено храносмилане до подобрения в кръвното налягане.

Пшеничните стръкове съдържат само 10-15 калории на чаена лъжица, без мазнини или холестерол. Те са отличен източник на протеини, като дават около грам протеин на чаена лъжица. Протеинът в пшеничните стръкове съдържа 19 от 22-те аминокиселини, включително всичките осем незаменими аминокиселини, които тялото не може да създаде самò. Затова пшеничните стръкове са отличен източник на протеини за веганите, които често ги пропускат в храненето си.

Пшеничните стръкове са също богати на витамини (A, B1, 2, 3, 5, 6, 8, B12, C, E и K). Съдържат повече витамин C от портокалите и два пъти повече витамин A от морковите. Освен това имат голямо количество хлорофил – ефикасно детоксикиращо средство. Изследванията показват, че бионаличният хлорофил от пшеничните кълнове може да ни предпази от карциногени, като детоксикира черния дроб и кръвта и подсилва клетките. Черният дроб е основният детоксикиращ орган в тялото и хлорофилът от  пшеничните кълнове помага на организма да го активизира и възстановява. По този начин пшеничните кълнове съдействат на организма ни да неутрализира много от замърсителите, които попадат в него.

Ползите от пшеничните стръкове за здравето включват:

•    подобряват състоянието на кожата и косата, включително при случаи на пърхот или екземи
•    подобряват състоянието на храносмилателната система
•    спомагат за изграждане на мускули и издръжливост
•    подобряват устойчивостта към и борбата с инфекции
•    помагат за контролиране на менопаузата
•    намаляване на оплаквания, свързани с кръвната захар
•    предпазват от диабет и сърдечни заболявания
•    снижават кръвното налягане
•    помагат при борба с тумори
•    елиминират по-лесно телесни миризми и лош дъх
•    предпазват от кариес
•    пречистват черния дроб
•    елиминират тежки метали от кръвта
•    потискат ефикасно прекомерния апетит
•    увеличават енергията
•    подобряват общото състояние и здраве на организма

(това са наблюдения на хора, които се хранят редовно с пшенични стръкове)

Научните изследвания в момента изостават от нещата, които хората откриват  от собствения си опит. Все пак, има проведени изследвания, които дават обнадеждаващи резултати по отношение на храносмилателни и кръвни заболявания. Пшеничните стръкове на Rainforest Foods се получават от био ферма в Кентърбъри, Нова Зеландия. Целият процес е био сертифициран и запазва голяма част от  първоначалната хранителна стойност на растенията. Био производството и обработката помагат да се запази съдържанието на витамин B12, който е по-скоро вторичен продукт на микроорганизми, намиращи се върху растението, а не структурна част на стръковете.

За допълнителни статии за пшеничните стръкове посетете нашия блог.